Skip to content

RHEUMATOID ARTRITT – LEDDGIKT

Leddgikt (rheumatoid artritt) er en kronisk revmatisk betennelse som angriper ledd, seneskjeder og bursaer. Hvis betennelsen angriper leddene kan det føre til gradvis ødeleggelse av leddene og gi problemer som smerte og feilbelastninger.

Typiske kjennetegn for revmatisk betennelse er hevelse, varme, smerte og nedsatt funksjon. Revmatisk betennelse går vanligvis ikke over av seg selv eller ved behandling, men blir en kronisk tilstand.

Leddgiktslignende sykdommer
Det finnes flere revmatiske sykdommer som kan ligne rheumatoid artritt.

De vanligste er:

  • psoriasisleddgikt
  • Bekhterevs sykdom
  • bindevevssykdommer
  • reaktiv artritt (etter infeksjoner)
  • leddbetennelser ved indremedisinske sykdommer
  • urinsyregikt (podagra)

Hvordan starter leddgikt?
Mange har plager med muskelsmerter og senebetennelser i lengre tid før sykdommen bryter ut. Vanligvis begynner sykdommen i håndledd, håndrotsledd, fingerledd og forfotsledd. Hos enkelte kommer sykdommen akutt over natten med ømme, hovne og stive ledd. Hevelsen i leddene skyldes økt væskemengde i leddet og betent leddhinne hvilket medfører vanskeligheter med å bøye leddene pga innskrenket bevegelighet.

Leddgikt kan forekomme i alle aldersgrupper. Barneleddgikt, hvor få ledd er angrepet, har bedre prognose enn leddgikt hos voksne. Det er ikke uvanlig at barneleddgikt kan forsvinne.

Følger av leddgikt
Leddbetennelsen gir smertefulle og hovne ledd og gradvis ødeleggelse av leddhinne, brusk og ben. Ødeleggelse av støtteapparatet rundt leddet fører til at leddet blir ustabilt og at det oppstår feilstillinger.

For føttene oppstår det en typisk revmaplattfot der lengde- og tverrbue er nedsunket. Dette fører til akseforskyvninger i ankel, kne og hofte. Den typiske revmafot har ofte mye clavusdannelse (hard hud), liktorn, klotær og breddeforøket forfot.

For å avlaste smerter og feilstillinger i føttene rekvireres ortopediske hjelpemidler. Føttene kan avlastes og korrigeres med fotsenger og spesialsko. Er fotdeformiteten alvorlig kan det også syes ortopediske sko som tilpasses etter individuelle mål.

Refusjon av utgifter
For spesialsko søkes det om refusjon av utgiftene for anskaffelse av disse hjelpemidlene. Det er revmatologer, spesialleger med rekvisisjonsrett, som skriver søknadene. Disse søknadene sendes trygdekontoret for godkjennelse og vedtak.

Ved anskaffelse av spesialsko dekker trygdekontoret de første kr. 1.300 kr pr par (inkl.mva) av utsalgsprisen på spesialsko. For eksempel: Dersom spesialskoene koster kr. 1.900 inkl. mva vil Folketrygden dekke kr. 1.300 slik at egenbetalingen pasienten må dekke blir kr. 600 inkl.mva.