DIABETES OG FØTTENE DINE
DIABETES MELLITUS, eller sukkersyke på folkemunne, skyldes insulinmangel og rammer kullhydrat-, protein- og fettstoffskiftet. Det er flere årsaker til lidelsen, og en viktig årsak er svikt i insulinproduksjonen som foregår i bukspyttkjertelen.
Diabetes, som også er arvelig, er kronisk og rammer 1-2% av befolkningen. Diabetes er blitt en livsstilsykdom og er sterkt økende blant oss.
Lidelsen deles vanligvis inn i to former:
- Type 1-diabetes (juvenil diabetes) er en insulinkrevende diabetes som oppstår før 30-årsalderen.
- Type 2-diabetes (aldersdiabetes) er en ikke-insulinkrevende diabetes som nesten aldri forekommer før etter 40-årsalderen.
De fleste diabetikere lever i dag bra med en velregulert diabetes. Problemene kommer først etter lang tids sykdom hvor senkomplikasjoner kan oppstå. Disse skyldes forandringer i (blod)karene og i nervesystemet, og det er derfor ikke uvanlig at personer som har hatt diabetes i mange år får sår på føttene som har vanskelig for å gro. I ytterste konsekvens kan et diabetisk fotsår føre til amputasjon av benet.
SYMPTOMER OG FORANDRING
Som følge av at sensibiliteten er mangelfull eller bortfalt kan føttene føles kalde, men om en kjenner på dem er temperaturen normal. Huden blir tynn ved karskader, og dårlig blodsirkulasjon i de store karene som fører blodet til føttene gjør at sår vanskelig leges. Andre kjennetegn er at man plages av fot- og leggsmerter. Forfoten deformeres med hammertåstilling, belastningsmerker og clavus (hudfortykkelse); der skoen trykker. Det oppstår derfor lett gnagsår, inngrodde negler, blemmer osv. på føttene.
Nerveskade i føttene kan bl.a. føre til at en ikke kjenner at en trår på skarpe ting, som for eksempel småstein i skoene, eller får brannskader fordi man stikker føttene ned i et karbad med for varmt vann eller sitter for nær en varmekilde.
Husk derfor: Det er viktig at du gir føttene god omsorg for tidlig å forebygge og avverge skader og sår. Fotsår er ofte forårsaket av dårlige og trange sko. Se for øvrig råd for fotpleie og skovalg og pleie av diabetesføtter [/col2]
DIABETESBEHANDLING VED FOTLIDELSER
Alle diabetespasienter bør vurderes tverrfaglig. Et tverrfaglig team består av lege, diabetessykepleier, ortopediingeniør og fotterapeut. Med riktig fothygiene og fotpleie og fottøytekniske justeringer kan en person med fotplager greie seg godt. Lege og diabetessykepleier tar seg av den medisinske behandlingen. Diabetesfotterapauten hjelper til med å inspisere og pleie føttene. Ortopediingeniøren legger til rette for en bedre hverdag for føttene ved hjelp av riktig avlastende skotøy. Det finnes forskjellige måter å avlaste føttene på ut fra hvilket nivå sykdommen er på. Gode hjelpemidler er avlastende og korrigerende fotsenger og spesialsko med ekstra vidde og høyde som gir plass til både fot og fotsenger. Er skade eller sår oppstått, kan det også sys ortopedisk fottøy etter individuelle mål (såkalt ortopediske sko), som ivaretar foten og dens problemer på en bedre måte.
Ortopediske hjelpemidler betales delvis av Folketrygden. Rikstrygdeverket har besluttet at pasienter må betale egenandeler på fotsenger og ortopediske sko samt egenbetaling på spesialsko. Mer informasjon om egenandeler og egenbetaling finner du på OCH’s hjemmeside og på www.nav.no
FOTDEFORMITETER OG ORTOPEDISK FOTTØY
Større fotdeformiteter kan innebære konservativ behandling (dvs. ikke operasjon) via ortopedisk fottøy som fotsenger, spesialsko eller ortopedisk sydde sko.
FOR MER INFORMASJON OM DIABETES,
NORGES DIABETESFORBUND
Postboks 6442 Etterstad
0605 Oslo
Tlf: 23 05 18 00
Faks: 23 05 18 01
E-post: norges.diabetesforbund@diabetes.no
Hjemmesider: www.diabetes.no
Mange av disse ortopediklinikkene og – verkstedene er forhandlere av spesialsko fra Impro AS. De vil være behjelpelige med undersøkelse av føttene dine, henvisning til spesialistlege og om nødvendig tilpassing av ortopediske hjelpemidler som fotsenger, spesialsko.
Blant våre forhandlere kan du finne navn, adresse og telefonnummer til en ortopedibedrift i ditt nærområde.